Duhové sněhové pusinky
Pravé pusinky od Meringue girls
300 g cukru krupice
150 g čerstvých bílků z vajec
1. Rozehřejte troubu na 200´C. Jakmile budete mít troubu rozehřátou na uvedené stupně, rovnoměrně vysypte cukr na plech vyložený pečícím papírem a vložte do rouby na 5 až 7 minut.
2. Do šlehací mísy dejte bílky. Vyšlehejte sníh.
3. Nejprve šlehejte bílky na pomalé otáčky, až se začnou tvořit bublinky, tak přeřaďte na nejvyšší rychlost a vyšlehejte pevný sníh. Mezitím po těch pěti minutách co je plech v troubě to chce už hlídat a když vám začnou okraje karamelizovat je načase ho z trouby vyjmout. Pamatujte, že musíte ušlehat skutečně pevně držící sníh. Pokud to tak neuděláte, mohou se vám následně v troubě pusinky roztéct a nebudou držet tvar.
4. Hned poté co cukr vyjmeme a troubu stáhneme na 100´C. Pokud máte horkovzduch, tak ho nepoužívejte a zvolte obyčejný stupeň, kde je uvedená horní spirála či případne horní a dolní. Cukr budeme pomalu zašlehávat do sněhu. Použijte lžíci a pomalu vsypte. Musíte opravdu pečlivě zašlehávat na nejrychlejší stupeň. Samozřejmě nezašlehávejte ty zkaramelizovaný části cukru. Když už jsme zašlehali veškerý cukr, tak směs budeme ještě dalších sedm minut šlehat na nejvyšší stupeň. Výsledné sněhové „těsto“ musí byt jemné, nesmí v něm být cítit krystalky cukru.
5. Pokud chceme obyčejně bílé pusinky… není co řešit a děláme pusinky na plech. V případě, že chceme pusinky obarvené, použijeme potravinářskou barvu a doporučuji gelové barvy. Chce to do směsi opravdu pomalu přidávat barvu, aby nám „těstíčko“ nezřídlo.
Připravíme si zdobící sáček nejlépe na jedno použití. Převrátíme ho naruby, špičku necháme jakoby uvnitř kornoutu a nasadíme na nějakou láhev. Připravíme si štěteček a na sáček uděláme proužky z barvy.
6. Sáček si přetočíme zpět a vložíme směs. Trošku proklepeme, aby nám v sáčku nezbyl vzduch. Na plech si připravíme pečící papír. Špičku sáčku asi po 2 cm ustřihneme a začneme plnit plech.
7. Když máme plech plný, dáme ho do trouby a necháme sušit při 100°C 35 až 45 minut. Pokud jste si udělali nějaké větší kousky, počítejte s větší časovou hodnotou.
Já si pak po uplynutí času vyndám z trouby jednu pusinku abych ji vyzkoušela a podle toho pak nechám v troubě ostatní. Když jsou na povrchu suché a křehké a uvnitř ještě skrývají takové gumové překvapení, něco jako marshmallow … to je mňamóza.