Barevná zrcadlová glazura (s medem)
Barevná zrcadlová glazura (s medem)
Dlouho jsem se chtěla udělat zrcadlovou glazuru, párkrát se mi to nepovedlo a docela mně to odradilo. Nevěřila jsem, že to pro mě bude fungovat, ale pač jsu BÝK a jen tak něco nevzdám ...říkám si poslední pokus... a ono to funguje ... ☺☺☺. Rozhodla jsem se používat med místo glukózového sirupu, který by měl být nejlépe vařený. Dávala jsem ji na třešňový dort (ne samozřejmě s hladkým povrchem), ale na zkušební verzi dobrý ne !?!
želatina - 12 g
cukr - 150 g
med (nebo glukóza, invertní sirup) - 150 g
čokoládová bílá - 150 g
kondenzované mléko - 100 g
voda 135 ml
barva požadované barvy (suchá nebo gelová)
Želatinu do 60 ml studené vody, nechte nabobtnat. Pak to zahřát do rozpuštění (nevařit!).
V misce nebo hrnci přidejte cukr, přidejte tekutý med, nalijte 75 ml vody. Přiveďte vše do varu a rozpusťte cukr.
Bílou čokoládu roztopte na vodní lázni (nepřehřívejte!).
Čokoládu nalít do vyšší misky a rozmixujte do čokolády kondenzované mléko a nakonec horký medový sirup.
Pak už to míchám lžící, přidejte několik kapek barvy, kterou potřebujete. Směs nebude hladká. Poté celý šlehač ponořte do tekutiny, držte jej pod úhlem a nezvedejte od dna více než 3 až 4 cm.
Umixujte to dohladka, glazura je téměř hotová, ale.... jak je vidět shora, objeví se bubliny a ty nechceme. Takže to přetáhněte přes jemné sítko.
Dort se několikrát pokryje glazurou a nalévá se z vrcholu dortu. Jasně mám to na fotce hrbaté, pro doma mi to stačí, snědl se i tak. Každopádně je dobré vršek hodně vyrovnat a podtřít krémem, já měla lehký se smetanou. :-)))