Sevillská pomerančová marmeláda
Seville Orange Marmalade
Je klidné, deštivé ráno minulý týden. Marodíme. Teda ne my ale naše dvě holky. Hlavou se mi honí myšlenky zamračené jak to dnešní ráno. Tak si zadumaně vařím kávu a sedám k počítači. Holky ještě spí po horečkové noci. A pak najdu tenhle recept. Beru největší pánev co mám doma a jdu na to. Ta vůně se nedá popsat - lehká, letní...hned se vám rozjasní celý den. Marmeláda je hedvábně sladká a má dotek hořké chuti, no prostě žůžo.
8 pomerančů (asi 1,2 kg)
2 litry vody
2 kg cukru
sklenice (asi 6-7 velké sklenice nebo 11-12 malých)
Umyjte pomeranče ve studené vodě , odstraňte stonky a seřízněte vady. Nalijte 2 litry vody do velkého hrnce a přidáme pomeranče. Přiveďte k varu a pak snižte teplotu a nechejte doutnat 1-1,5 hodiny, dokud pomeranče nejsou měkké. Jakmile jsou uvařené, použijte lžíci a naberte vnitřek ven do síta umístěného nad miskou. Přetlačte vnitřky sítem. Dužinu - to hustější ze šťávy dejte zvlášť a zvlášť taky šťávu.
Teď vezměte měkké slupky a nakrájejte je na velmi tenké plátky - asi 1 mm tlusté.
Až budete hotovi, dejte dužinu zpět do vody ve které jste vařili pomeranče /půlku vody dejte vařit a druhou půlku si dejte nabok/. Dejte cukr do velké pánve a zahřejte trochu na plameni. Pak přidejte dužinu a kůru mícháme na střední teplotě, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte tepla a vařte 20-25 minut. Bude pěna, ale měla by později zmizet- pokud ne, sbírejte ji.
Pak nechte vychladnout 10-15 minut. Zahřejte sklenice v troubě a nalijte marmeládu do sklenic nálevkou. A pak už jen otočit skleničky dnem vzhůru a papkat a papkat....