Domácí zázvorová limonáda
Vychladit, nasypte si do ní kousky limetky a led. Mňamka!
300g závoru - čerstvý, 450 g cukru, šťáva ze 2 citronů, 4 l vody, živná sůl pro kvasinky (1/2 sáčku), vinné kvasinky.
Nejdřív do hrnku trochu vlažné vody, lžičku cukru, kvasinky a nechat rozkvasit - chvíli. Zázvor oloupat a nastrouhat. Do hrnce vodu, cca 4litry, + cukr a pomalu uvařit. Do 4 litrové nádoby dát zázvor, zalít sladkou vroucí vodou, půl sáčku živné soli, citonovou šťávu, zakryjem nádobu plátnema nechat vychládnout. Nakonec + kvasinky, zase přikrýt a na teplém stinném místě nechat 2-3 dny. Pak to začne perlit. Limonádu ochutnejte, jestli je ok tak scedit do lahví a do lednice. Do lednice proto, aby se zastavilo kvašení, jinak se nám cukry promění v alkohol a nebude to limonáda ale víno.... ☺